Clandestino Festival 10 - 13 juni 2004

Det finns inte så mycket att orda om egentligen. Clandestino Festival är musikens makt till de små massorna. Ett kraftfullt möte mellan stilar som ofta tvingas verka under jorden och en publik som vet att den inte är ensam om att njuta av det som är annorlunda. Ett slags filosofi i exil. Ett rum som inretts i staden eftersom de tankar och stämningar som det rymmer inte får plats någon annanstans.

poster

Det var under några intensiva dagar förra året som festivalens globala soundsplash ägde rum. DuOuds konsert på Musikens hus, Baul Shilpis på Pustervik och Kamilya Jubrans stämningsfyllda stationer på Folkteatern hör till det oförglömliga. Men också den tunga klubbatmosfär som Aki Nawaz och Dave Watts dj-set skapade på Tredje Långgatan markerade någonting nytt – bortom slitna föreställningar om mångkulturalism, etno och världsmusik.

Clandestinofestivalen är tillbaka för att göra Göteborg till en annan stad än den vi fått vänja oss vid. Det är fråga om musik som härstammar från progressiva kretsar i de samhällen vi lever i. Den tränger in i hjärtat, ut genom samma organ och sprider sig i takt med ljudvågorna. Inte minst att döma av stämningen på Bwana Bar, Den första festen och de lika sköna nätterna på Club Clandestino. För att inte tala om Nyårsbalen på Röda Sten. Den här gången kommer ljudvågorna ta över Storan på Avenyn för att sedan spridas mot Göteborgs legendariska jazzklubb Nefertiti och slutligen in i pannhuset Röda Sten under Älvsborgsbron. Men hela tiden med avstamp på Långgatorna vid Järntorget och de linjer som möts där under inflytande från allt som händer vid ändhållplatserna.

Vår strävan är inte att multiplicera antalet akter, dj:s och scener. Vi försöker få hit de bästa artisterna med alla medel vi har till vårt förfogande. Att Talvin Singh och Fun^da^mental kommer till Göteborg för första gången i år säger någonting om hur tomt det har varit. Det skulle egentligen räcka för att påvisa bristen. Vi kunde ha nöjt oss med det. Det är bara det att det finns så mycket mer.

Vi är därför grymt stolta över att presentera Göteborgs andra Clandestino Festival som återigen låter ana de skönaste krafter som verkar under och nu också ovanför jorden. Fathy Salama, Karima Naït, Clotaire K, Aida Nadeem, State of Bengal och alla andra – live & direct!

Dj Mleccha, Bwana Club

ARRANGÖR. Clandestino Festival arrangeras av Bwana Club som är ett nätverk som fokuserar och undersöker hur koloniala strukturer reproduceras i samtida kulturproduktion. Konstnärlig ledare & producent: Aleksander Motturi. Seminariekoordinator: Catharina Thörn. Referensgrupp: Cecilia Parsberg, Ninni Rydsjö, Pilar Zaratiegui Gomez, Rani Nair, Erik Magassa, Daniel Lemma, Michael Azar, Edda Manga, Sarah Ali, Patrik Hedenstedt, Adish & Noah Tewolde, Nils Olsson, Johan Karlsson & Leif ”Def Lef” Sahlsten. Texter i programtidningen: Johannes Anyuru, Mattias Gardell, Edda Manga, Tina Lagerström, Lars Lovén, Dj Mleccha, Aleksander Motturi & Catharina Thörn. Foto: Cecilia Parsberg, Kari Jantzen, Niklas Helldal. Grafisk form: Hultberg & Agnesson. Webb: Bertrand Gondouin. Presskontakter: Tina Lagerström. Transport: Daniel Heed & Ermias Tekie.

PARTNERS. Clandestino Festival 2004 har genomförts med benäget stöd från den nya myndigheten Forum för Levande Historia (som har uppdraget att främja demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter), Stiftelsen för Framtidens Kultur, Västra Götalandsregionens Kulturnämnd, Göteborgs Stads Kulturnämnd, Statens Kulturråd, Dramatiska Institutet (Sida) och Levande Historia i Göteborgs Stad. Vi vill även rikta ett tack till Everwanting Streets för samarbete kring Babylon by Bus, Världskulturmuséet för samarbetet kring Clotaire K och Centrum för Kulturstudier vid Göteborgs Universitet för samarbete kring seminarier.